Article •  30.05.2023

Starea Vremii - Cum impactează stresul termic recolta

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...
Photo Credit : 

Care este principalul factor care determină succesul unui sezon agricol? Oricare fermier ar răspunde la această întrebare spunând: vremea.

În fiecare an, vremea poate aduce beneficii sau obstacole neprevăzute, iar fermierii trebuie să fie pregătiți să se adapteze pentru a-și proteja potențialul de recoltă și pentru a produce hrana de care are nevoie întreaga lume.

Dezbaterea legată de vreme devine din ce în ce mai importantă pe măsură ce modelele climatice suferă modificări. Perioadele prelungite de căldură extremă și secetă, furtunile mai intense și migrarea unor dăunători din cauza schimbării zonelor de temperatură sunt doar câteva dintre provocările cu care fermierii trebuie să se confrunte.

Stresul Termic și Seceta Reduc Producțiile

Fermierii din întreaga lume au fost nevoiți să facă față condițiilor extreme de temperatură și secetă din ultimii ani. Temperaturile extreme au un impact semnificativ asupra recoltei, iar pierderile de randament sunt evidente. În Statele Unite, 75% dintre fermieri au raportat o scădere a producției din cauza secetei, conform American Farm Bureau Federation.

Pe cealaltă parte a Atlanticului, întâlnim dovezi similare ale impactului stresului termic asupra fermierilor. De exemplu, în zona rezervației La Vinuela din regiunea spaniolă Andalucia, cultivatorii de avocado au fost nevoiți să îndepărteze o parte din arborii din livezi, pentru a reduce competiția pentru resursele de apă și nutrienți, în urma valurilor prelungite de căldură și secetă.

Efectele negative ale stresului termic asupra plantelor reprezintă un fenomen universal, deoarece plantele stresate nu pot utiliza în mod eficient nutrienții și nu se dezvoltă corespunzător. Acest lucru se datorează faptului că temperaturile ridicate afectează hormonul plantelor numit citokinina, esențial pentru dezvoltarea lor. În culturile de cereale mici, cum ar fi porumbul, citokinina începe să se descompună la doar 19,4°C, iar în alte culturi la 30,5°C.

Descompunerea citokininelor din cauza căldurii prelungite reprezintă una dintre modalitățile prin care stresul termic reduce potențialul de recolta, iar această diferență între potențialul de recoltă și recolta reală se numește „diferență de recoltă”. Fermierii trebuie să înțeleagă factorii agronomici care le influențează culturile în momentele cheie ale sezonului pentru a-și putea proteja rezultatele finale.

Ce tendințe se anunță?

Probabilitatea ca extremele meteorologice și schimbările climatice să devină mai frecvente și mai intense este ridicată, conform Agenției pentru Protecția Mediului (EPA). Studiile arată că evenimentele extreme, precum valurile de căldură și furtunile, vor fi din ce în ce mai frecvente și intense.

Îmbunătățirea rezilienței culturilor față de stresul termic

Prin înțelegerea modului în care stresul termic afectează rezultatele de producție, fermierii pot adopta măsuri proactive și pot utiliza noi tehnologii pentru a îmbunătăți reziliența culturilor lor. Soluțiile biologice pot sprijini sănătatea plantelor, îmbunătățind eficiența utilizării apei și a nutrienților.

Pentru a afla mai multe despre cum puteți ajuta culturile să reziste la stresul termic, contactați un expert în inovație sau aflați mai multe [aici].

Corteva Biologicals

Soluțiile biologice reprezintă o parte esențială din procesul de management al culturilor, protejând potențialului de producție atât împotriva stresului abiotic, cât și împotriva presiunilor dăunătorilor.

Blogul Biologicals

Experții noștri Corteva Biologicals vă arată cum ajută soluțiile noastre fermierii să reducă pierderile de recoltă, pentru a crește sustenabilitatea și profitabilitatea la sfârșitul sezonului. 

Articole Conexe 

Împărtășim cunoștințele pentru a crește recoltele 

Combaterea stresului în culturi

Mediul în care crește o plantă poate face o diferență semnificativă la momentul recoltării. 

Citiți Articolul

Reziliența la factorii abiotici

Schimbările climatice afectează productivitatea culturilor, iar practicile inovative reprezintă soluția pentru a construi reziliența și a proteja recoltele.

Citiți Articolul

Soluțiile biologice în fermă

Fermierii caută modalități prin care să rămână profitabili,  îmbunătățindu-și în același timp sustenabilitatea și eficiența. 

Citiți Articolul

Primiți Cele Mai Noi Informații pe Email

Abonați-vă

Creștem împreună, rămânând conectați cu Corteva Biologicals

Conectați-vă cu noi 

           

Contactați-ne