Conectați-vă cu noi
Contactați-neCombaterea stresului în culturi
Mediul în care crește o plantă poate face o diferență semnificativă la momentul recoltării.
Citiți ArticolulAstăzi, vremea pare mai imprevizibilă ca niciodată. Indiferent că este vorba de ploi abundente neobișnuite în primăvară, secetă extremă vara sau zile neobișnuit de calde în timpul iernii, clima noastră pare să sfideze orice model tradițional.
Între anii 1901 și 2020, temperaturile globale au crescut cu o medie de aproape două grade Fahrenheit, iar creșterea nivelului mării a schimbat modelele meteorologice, cauzând secete și inundații în diferite părți ale lumii. Acest lucru face ca prezicerea rezultatelor recoltei la sfârșitul sezonului să fie tot mai dificilă, ceea ce complică deciziile privind culturile înființare și gestionare inputurilor.
În același timp, populația globală continuă să crească. Se estimează că aceasta va ajunge la aproape zece miliarde până în anul 2050, ceea ce reprezintă 3,4 miliarde de oameni în plus care vor trebui hrăniți. Acest lucru presupune că va trebui să creștem producția de alimente cu aproape 70%, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Schimbărilor climatice continuă să impacteze agricultura, având în vedere că aceasta depinde într-o mare măsură de condiții meteorologice favorabile, precipitații adecvate și alte variabile climatice stabile. Fermierii trebuie să fie conștienți de modul în care schimbările climatice le vor influența culturile și să găsească metode de adaptare pentru a construi reziliența la condițiile stresante, protejând astfel potențialul recoltei și îmbunătățind calitatea generală a culturilor.
Schimbările climatice au un impact semnificativ asupra producției agricole globale, perturbând disponibilitatea și accesibilitatea alimentelor, determinând migrarea dăunătorilor invazivi în noi părți ale lumii și influențând calitatea generală a alimentelor. Iar fermierii observă aceste efecte.
De fapt, potrivit unui sondaj realizat de Iowa State University Extension and Outreach, 80% dintre fermieri consideră că schimbările climatice sunt vizibile și că afectează rezultatele la sfârșit de sezon, crescând insecuritatea alimentară în unele părți ale lumii.
Regiuni cunoscute pentru producția de porumb, precum America de Nord și America Centrală, Africa de Vest, Asia Centrală, Brazilia și China, ar putea observa o scădere a randamentului porumbului în anii ce vor veni din cauza temperaturilor peste medie. Un studiu realizat de NASA arată că modelele climatice imprevizibile ar putea afecta producția de porumb începând din anul 2030, într-un scenariu cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră. Conform studiului, recoltele de porumb ar putea scădea cu până la 24%.
Studiul NASA a mai constatat că prognozele pentru soia și orez indică o scădere în unele regiuni.
Creșterea temperaturilor, schimbările de precipitații și concentrațiile crescute de dioxid de carbon din atmosfera cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră sunt principalii factori care influențează aceste culturi.
De asemenea, creșterea temperaturilor în anumite părți ale lumii aduce și noi presiuni din partea bolilor și dăunătorilor, facilitate de stresul termic și lipsa de apă. Ajutând culturile să devină mai sănătoase și mai eficiente în utilizarea resurselor, vom contribui la construirea rezilienței față de aceste evenimente care limitează randamentele, astfel încât fermele să rămână productive și profitabile.
Fiecare fermă va întâmpina provocări unice, în funcție de locație și condițiile de mediu. De aceea, cunoștințele agronomice și înțelegerea modului în care practicile actuale influențează rezultatele recoltei sunt esențiale în fața schimbărilor climatice.
Fermierii care caută noi metode de a ajuta culturile să construiască reziliență la stresul de mediu vor observa o protecție mai bună a recoltei.
Adaptarea datei de semănat și a programelor de irigație în funcție de prognoza meteo sezonieră, utilizarea de soiuri mai rezistente la secetă și căldură, precum și implementarea unor strategii pentru a menține umiditatea solului vor juca un rol important în susținerea succesului culturilor. De exemplu, strategia „no-till” poate reduce eroziunea, păstrând integritatea solului și protejând umiditatea.
Agricultura regenerativă câștigă de asemenea teren. Aceasta este o practică agricolă ce reconstruiește materia organică a solului și restaurează biodiversitatea solului degradat, având ca rezultat atât captarea carbonului, cât și îmbunătățirea ciclului apei. Exemple de astfel de practici includ utilizarea plantelor de acoperire, reducerea lucrărilor solului, diversificarea rotației culturilor, utilizarea compostului, reducerea eroziunii solului cu ajutorul zonelor tampon și integrarea culturilor și animalelor acolo unde este posibil.
Pe măsură ce stresul abiotic impactează culturile din cauza condițiilor externe, cum ar fi temperaturile mai ridicate, salinitatea crescută din cauza lipsei apei sau schimbările de precipitații care aduc prea multă apă pentru cultură, concentrarea asupra sănătății sistemului interior al plantelor devine tot mai importantă.
Utilizarea combinațiilor corecte de nutrienți și biostimulatori poate oferi culturilor sprijinul necesar pentru a face față stresului de mediu atunci când condițiile nu sunt ideale.
Biostimulatorii sunt produse ce conțin elemente organice sau naturale, cu rezultate științifice dovedie în susținerea proceselor fiziologice și răspunsurilor hormonale ale plantelor. Acest suport suplimentar ajută cultura să absoarbă și să utilizeze mai eficient nutrienții, ceea ce duce la o reziliență mai mare în fața condițiilor stresante, generând recolte mai bune.
Deși schimbările sunt continue, fermierii pot să adopte și să integreze o combinație de instrumente și practici actuale și inovative pentru a combate stresul de mediu, menținându-și fermele sănătoase, productive și profitabile.
Doriți să învățați mai multe despre cum să construiți reziliență în fața stresului ambiental? Contactați unul dintre experții noștri în inovație sau aflați mai multe [aici].
Soluțiile biologice reprezintă o parte esențială din procesul de management al culturilor, protejând potențialului de producție atât împotriva stresului abiotic, cât și împotriva presiunilor dăunătorilor.
Experții noștri Corteva Biologicals vă arată cum ajută soluțiile noastre fermierii să reducă pierderile de recoltă, pentru a crește sustenabilitatea și profitabilitatea la sfârșitul sezonului.
Împărtășim cunoștințele pentru a crește recoltele
Mediul în care crește o plantă poate face o diferență semnificativă la momentul recoltării.
Citiți ArticolulDiscuțiile despre vreme devin tot mai relevante, pe măsură ce schimbările climatice se intensifică.
Citiți ArticolulFermierii caută modalități prin care să rămână profitabili, îmbunătățindu-și în același timp sustenabilitatea și eficiența.
Citiți Articolul