Agronomice •  05.03.2025

Schema de fertilizare foliară la vița de vie, struguri de masă

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

Pentru o mai bună înțelegere a importanței nutriției viței de vie voi trata acest articol într-un mod reversibil plecând de la destinația producției de struguri obținute: producția de vinuri de calitate, consumul proaspăt al strugurilor de masa, depozitarea și consumul acestora în perioadele deficitare, procesarea în produse derivate (gemuri, suc de struguri, stafide), la aportul nutrienților în fenofazele de creștere și dezvoltare. Investiția  în nutriția foliară a viței de vie înseamnă a investi în calitatea vinului care va fi obținut,  valorifică munca vinificatorului și nu în ultimul rând a respecta echilibrul mediului.

Scopul fertilizării este de a satisface nevoile nutriționale ale plantei, menținând în același timp fertilitatea optimă a solului, evitând excesele, care sunt dăunătoare mediului și bugetului viticultorului.

Compoziția chimică a strugurilor este complexă și influențată de mai mulți factori, precum soiul, condițiile climatice, tipul de sol și tehnologiile de cultură aplicate.

Componentele principale ale strugurilor sunt:

  • Apa, reprezintă aproximativ 70-80% din masa totală a boabelor de struguri. contribuie la menținerea fermității și suculenței boabelor. Procentul de apă din intervalul umidității active , determinat în timpul maturării boabelor se corelează negativ cu conținutul în zaharuri al mustului și pozitiv cu aciditatea totală.
  • Glucidele (Zaharurile), principalele zaharuri sunt glucoza și fructoza, în proporții aproximativ egale. Conținutul variază între 150-250 g/L în funcție de maturitatea strugurilor și soiul cultivat. Sunt esențiale în procesul de fermentație, determinând gradul alcoolic al vinului.
  • Acizii Organici, cei mai importanți sunt: acidul tartric (predominant în struguri, conferă prospețime vinului), acidul malic (concentrația scade în timpul maturării), acidul citric (în cantități mai mici). Aciditatea totală variază între 4-10 g/L H₂SO₄ și influențează echilibrul gustativ al vinului iar schimbările climatice face ca aciditarea să devină una din provocările oenologilor datorită conținutului destul de scăzut în raport cu zaharurile acumulate în struguri.
  • Polifenolii, sunt compuși responsabili de culoare, aromă și proprietăți antioxidante:

- Antocianii (pigmenții roșii și albaștri din pielița strugurilor negri).

- Taninii (prezenți în pieliță și semințe, influențează structura și senzația de astringență în vin).

- Flavonoidele (au efect antioxidant și antiinflamator).

  • Substanțele Azotate (Proteine și Aminoacizi). Aminoacizii sunt esențiali pentru nutriția drojdiilor în fermentație. Cantitatea de azot asimilabil este un factor important în vinificație.
  • Mineralele și Oligoelementele  - Strugurii conțin potasiu (K), calciu (Ca), magneziu (Mg), fier (Fe), zinc (Zn), bor (B) și alte microelemente esențiale. Potasiul influențează pH-ul mustului și stabilitatea tartraților în vin.
  • Compușii Aromatici și Precursori de Aromă - Strugurii conțin terpeni (în special în soiurile aromate, precum Muscat), norisoprenoide și tioli volatili. Aroma vinului se dezvoltă și în funcție de modul în care acești compuși sunt eliberați în timpul fermentației și maturării.

                  Îngrășămintele foliare includ prezența așa-numitelor elemente esențiale. Un element esențial este definit ca un element cu componente intrinseci ale structurii sau metabolismului plantei sau a cărui absență provoacă anomalii grave în creștere, dezvoltare și reproducere. Printre elementele esențiale se disting: macroelemente (N, P, K), mezoelemente (Ca, Mg, S), microelemente (Fe, Zn, Mo, B, Cu etc.) și molecule organice bioactive (aminoacizi, triacontanol, acid folic, glicinbetaină, polizaharide și alte extracte de plante etc.).

                Fără a exagera putem spune că  viticultura este o artă care necesită cunoștințe precise și îngrijire atentă a plantelor pentru a obține un produs de calitate. Unul dintre momentele cruciale pentru viță de vie este perioada de pornire vegetativă, care reprezintă trecerea de la faza de repaus vegetative la reluarea activităților vitale. De la  această etapă, fertilizarea joacă un rol cheie în asigurarea creșterii echilibrate și a producției de struguri de calitate.

         Această compoziție chimică determină nu doar calitatea strugurilor ca materie primă, ci și profilul senzorial  al vinurilor obținute.

 

 

               PLAN NUTRIȚIONAL PENTRU STRUGURI

 

1. STRUGURI PENTRU VIN ALB

Scop: maximizarea precursorilor aromatici (tioli, terpeni, esteri) și menținerea acidității.

Fază fenologică

Elemente aplicate

        Efect

Produse recomandate

Pre-înflorire

Bor (B) + Zinc (Zn) + Mangan (Mn)

Stimularea fertilității și formarea compușilor aromatici

 Keylate B + StarterMn Platinum / Cellerate MoZn + Keylate B

Legarea boabelor

Calciu(Ca) + Biostimulator antistres

Îmbunătățirea peretelui celular, prevenirea avortării boabelor

Harbest +Bioforge / Set + Bioforge

Compactarea ciorchinelui

Potasiu (K) + Sulf (S)

Stimularea precursorilor aromatici și îmbunătățirea conținutului de zaharuri

Sulf foliar + SugarMover Zn / Abundantia

Pârgă

Magneziu (Mg) + Azot organic

Echilibru nutrițional, menținerea acidității

Mg foliar + Utrisha N / RootFeed (Mg radicular)

Coacerea

 

Post -Recoltare

Calciu (Ca) + Potasiu (K)

 

Bor (B) + Molibden (Mo) + Fosfor (P) Biostimulatori

Menținerea prospețimii aromelor, stabilitate celulară

 

Transformarea fotoasimilatelor in rezerve pentru anul urmator.

Harbest + Sugar Mover Zn

 

N-Balancer

 

În perioadele de temperaturi ridicate

BioForge

Protecție împotriva stresului termic sau fitotoxic

BioForge

2. STRUGURI PENTRU VIN ROZÉ

Scop: echilibru între fructuozitate, aciditate și aromele delicate (căpșuni, citrice, trandafiri).

 

Fază fenologică

Elemente aplicate

Efect

Produse recomandate

Pre-înflorire

Bor (B) + Zinc (Zn) + Aminoacizi

Creșterea fertilității florilor și intensificarea aromelor de fructe roșii

Keylate B + Bioforge

Legarea boabelor

Magneziu (Mg) + Calciu (Ca)

Îmbunătățirea coeziunii pielițelor și sinteza esterilor

Rootfeed Mg + Harbest

Compactarea ciorchinelui

Potasiu (K) + Azot organic

Reglarea acidității și optimizarea sintezei aromelor

SugarMover Zn + Utrisha N

Pârgă

Biostimulatori + Sulf

Creșterea precursorilor aromatici și protejarea de stres oxidativ

Bioforge + Starter Mn Platinum

Coacerea

 

Post -Recoltare

Calciu (Ca) + Potasiu (K) + Fosfor (P)

 

Bor (B) + Molibden (Mo) + Fosfor (P) Biostimulatori

Menținerea prospețimii aromelor, stabilitate celulară

 

Transformarea fotoasimilatelor in rezerve pentru anul urmator.

Harbest + Abundantia

 

N-Balancer

 

3. STRUGURI PENTRU VIN ROȘU

Scop: maximizarea polifenolilor (antociani, taninuri), structura taninică, intensitatea culorii și complexitatea aromatică.

Fază fenologică

Elemente aplicate

Efect

Produse recomandate

Pre-înflorire

Bor (B) + Zinc (Zn)

Creșterea fertilității florilor și sinteza antocianilor

Keylate B

Legarea boabelor

Potasiu (K) + Calciu(Ca)

Întărirea pielițelor și sinteza taninurilor

Abundancia + Harbest

Compactarea ciorchinelui

Azot organic+ Magneziu (Mg) + Sulf

Stimularea polifenolilor și a pigmentării pielițelor

Utrisha N+ Rootfeed + Sulf foliar

Pârgă

Azot organic + Biostimulatori

Activarea proceselor de maturare a pielițelor și a taninurilor

Harbest + Starter Mn Platinum

Coacerea

 

Post -Recoltare

Calciu (Ca) + Potasiu (K) + Fosfor (P)

 

Bor (B) + Molibden (Mo) + Fosfor (P) Biostimulatori

Menținerea prospețimii aromelor, stabilitate celulară

 

Transformarea fotoasimilatelor in rezerve pentru anul urmator.

Sugar Mover Zn + Abundantia

 

N-Balancer

 

În perioadele de temperaturi ridicate

BioForge

Protecție împotriva stresului termic

BioForge

4. STRUGURI DE MASĂ

Scop: creșterea uniformă a boabelor, reducerea avortării, aspect comercial atrăgător (dimensiune mare, culoare intensă, fermitate bună).

Fază fenologică

Elemente aplicate

Efect

Produse recomandate

Pre-înflorire

Azot organic (Utrisha N) + Bor (B) + Zinc (Zn)

Stimularea fertilității florilor și dezvoltarea echilibrată a ciorchinelui

Utrisha N + Keylate B+ BudPower

Legarea boabelor

Calciu (Ca) + Biostimulatori

Creșterea uniformă a boabelor și reducerea crăpării pielițelor

Set + Biofoge

Compactarea ciorchinelui

Potasiu (K) + Magneziu (Mg)

Stimularea transportului zaharurilor și aspectul uniform al boabelor

SugarMover Zn + RootFeed

Veraison (pârgă)

N + Ca, Biostimulatori

Creșterea rezistenței pielițelor și fermității pulpei

Bioforge + Harbest

Coacerea

 

Post -Recoltare

Calciu (Ca) + Potasiu (K) + Fosfor (P)

 

Bor (B) + Molibden (Mo) + Fosfor (P) Biostimulatori

Menținerea prospețimii aromelor, stabilitate celulară

 

Transformarea fotoasimilatelor in rezerve pentru anul urmator.

Harbest + Abundantia

 

N-Balancer

 

În perioadele de temperaturi ridicate

BioForge

Protecție împotriva stresului termic

BioForge

CONCLUZII ȘI RECOMANDĂRI GENERALE

  • Strugurii pentru vin alb și rozeKeylate B și SugarMover Zn cu bor, zinc, magneziu, calciu pentru echilibru aciditate-aromă.
  • Strugurii pentru vin roșuAbundancia Potasiu, magneziu,calciu pentru polifenoli și taninuri.
  • Strugurii de masăUtrisha N în pre-înflorire pentru dezvoltarea uniformă a florilor, , Harbest pentru calciu cu rol în creșterea rezistenței pielițelor și fermității pulpei, SugarMover Zn pentru zaharuri, biostimulatori pentru fermitate.
  • BioForge aplicat strategic în perioadele de stres termic pentru protecția metabolismului plantei.
  • Utrisha N este recomandat pentru toate soiurile de struguri in perioada infloririi (Pre/post floral) beneficiile fiind multiple de la sustinerea cresterii pana la amplificarea fotosintezei cu effect benefic asupra calitatii strugurilor.

Autor - Alfred Ștefan - Key Account Manager Specialty Crops Corteva Agriscience Romania