Agronomice •  25.03.2025

Vlad Șter, fermier campion la porumb boabe și porumb siloz

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

Transilvania este zona în care compania Corteva Agriscience colaborează cu numeroși fermieri care cultivă atât porumb pentru boabe, cât și porumb pentru siloz. An de an aceștia apelează la recomandările specialiștilor Corteva din zonă pentru a alege cei mai performanți hibrizi și cele mai potrivite produse pentru protecția plantelor. Rezultatele nu întârzie să apară, chiar și în anii cu mai puține precipitații, iar mulți dintre ei devin fermieri campioni.

Domnul ing. Vlad Șter, din județul Mureș, este unul dintre fermiierii care obțin an de an rezultate foarte bune cu hibrizii Pioneer, motiv pentru care a fost desemnat în mai multe rânduri fermier campion. Campania trecută, hibridul P9415 i-a oferit o producție de 11.600 kg/ha. Rezultate foarte bune a avut și la porumbul pentru siloz, deoarece cu hibridul P0268 o obținut producții între 45 t/ha și 65 t/ha, în funcție de zona de cultivare.

“Lucrăm o suprafață de 1.600 ha, 500 ha au fost semănate anul trecut cu porumb, dintre care 350 ha au fost cu porumb siloz. În ceea ce privește suprafețele pentru porumb boabe, terenul a fost arat în toamnă, apoi nivelat cu un disc greu, iar în primăvară am administrat 300 kg/ha de îngrășământ 15.25.0 + Sulf, am intervenit cu combinatorul și am semănat în data de 18 aprilie. În stadiul de 4-6 frunze am efectuat o prașilă mecanică și am mai fertilizat cu 300 kg/ha de uree. Cultura a primit două erbicide, primul aplicat în preemergență timpurie, iar a doua erbicidare a fost în stadiul de 4-6 frunze. Pentru a doua intervenție am ales diferite produse în funcție de buruienile care au apărut ”, a declarat fermierul campion.

Domnul ing. Șter cultivă hibrizii Pioneer de când au apărut pe piața din România, iar acest lucru s-a întamplat datorită stabilității și a performanțelor pe care le-au oferit constant. În această primăvară va semăna din nou cei doi hibrizi, P9415 și P0268, și speră să obțină rezultate cel puțin la fel de bune și în acest an.

“Recoltatul a avut loc în perioada 25 octombrie - 10 noiembrie și am avut producții foarte bune pentru condițiile date, deoarece noi avem ferma destul de răsfirată. Avem parcele situate și la 60 de km distanță, este clar că și precipitațiile au fost diferite și am avut zone mai afectate de secetă, dar cu toate acestea rezultatele au fost foarte bune”, a conchis domnul Șter.