Agronomice •  14.08.2024

Fermierii campioni la rapiță din județele Ialomița și Teleorman

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

Campania de rapiță 2023-2024 nu a fost printre cele mai productive pentru fermierii din sudul țării. Temperaturile ridicate din momente cheie, cum ar fi cel al răsăritului plantelor, dar nu numai, au făcut ca producțiile să fie mult mai diminuate față de alți ani. Însă au existat și exemple pozitive, adică fermieri care au ales hibridul potrivit, au aplicat tehnologia corespunzătoare, deci au fost atenți la nevoile plantelor, și astfel au reușit ca la finalul campaniei de recoltat să se declare mulțumiți de producția obținută. În acest context, compania Corteva Agriscience prezintă fermierii campioni la rapiță din județele Ialomița și Teleorman.

Primul exemplu pozitiv este doamna Carabașu Silvia din localitatea Salcia, județul Teleorman, care a ales hibridul PT314 și a obținut o producție de 4.300 kg/ha. “Lucrăm 160 ha, rapiță am avut pe 48 ha și a fost semănată după orz. Terenul a fost dezmiriștit, am efectuat lucrări cu discul și scarificatorul și am semănat în data de 27 august. În toamnă cultura a  primit un insecticid, un fungicid și un erbicid. Am continuat administrările în primăvară, luna februarie, cu aplicarea unui insecticid, după care la jumătatea lunii martie am administrat 200 kg/ha de uree și apoi au mai urmat două treceri cu insecticid și fungicid. La începutul lunii aprilie am fertilizat cu nitrocalcar – 250 kg/ha, iar următoarea intervenție, ultima din cultură, a avut loc la începutul lunii iunie și a constat în administrarea de insecticid și fungicid. Am recoltat începând cu data de 25 iunie și pot spune că am fost foarte mulțumită de hibrid, l-am ales pe o suprafață de 35 ha pentru a vedea cum este, dar acum îl vom semăna pe 60 ha, toată suprafața de rapiță“, a declarat doamna Carabașu.

Hibrizii PT303 și PT315 au performat în ferma Luxcom, localitatea Bărcănești din județul Ialomița, acolo unde domnul ing. Marian Mitran lucrează 5.000 ha, fermă ce se află în extindere, și a obținut o producție de 4.230 kg/ha pe o suprafață de 150 ha. “Campania trecută am început cu 900 ha de rapiță, însă la final am recoltat 720 ha, pentru că am fost nevoiți să întoarcem anumite suprafețe. Cei doi hibrizi Pioneer au fost semănați după grâu și trebuie să spun că anul trecut am semănat direct, fără măcar a mai face dezmiriștire. Am semănat destul de devreme, respectiv 20 august, atunci am și fertilizat cu îngrășământ 18.46.0 – 150 kg/ha. Am intervenit și cu două insecticide, pentru că aveam probleme cu afidele, nu a fost cazul de a administra regulator de creștere, iar aproape de intratul în iarnă am avut câteva ferestre calde și am dat un fungicid împreună cu 1.2 l/ha de îngrășământ foliar pe bază de bor. În primăvară am fertilizat cu uree 150 kg/ha, nu am mai putut interveni cu azotat pentru că vremea a fost destul de ciudată și mi-a fost frică să intervin cu îngrășământ pe bază de azot pentru că are nevoie de precipitații pentru a se descompune. După aceea am intervenit cu un erbicid graminicid, mai apoi au fost două treceri cu fungicide, de fapt nu am făcut nimic special culturii pentru că vremea nu a permis. Sunt mulțumit de acești hibrizi, sunt stabili, și am făcut producție bună mai ales acolo unde ne-au ajutat și precipitațiile, pentru că anul trecut a plouat foarte ciudat, cu diferențe mari chiar și la 1 km distanță între zone“, a punctat fermierul campion. Domnul Mitran a mai adăugat faptul că în această toamnă va semăna toată suprafața de rapiță din fermă, aproximativ 1.450 ha, cu genetica Pioneer.

Următorul fermier campion este domnul Vocheci Alexandru, din Crângeni, județul Teleorman. Acesta lucrează 150 ha, rapiță a avut pe 30 ha, iar hibridul PT314 i-a oferit o producție de 4.200 kg/ha. “Am semănat rapița după grâu, așa că prima intervenție a avut loc cu grouperul, după care au avut loc două treceri cu grapa cu discuri, am fertilizat cu îngrășământ complex 18.46.0 și am semănat în data de 7 septembrie. În toamnă au fost aplicate 4 insecticide, iar la una dintre treceri am administrat și erbicid. În primăvară au mai fost aplicate 4 insecticide, la două dintre treceri am administrat și fungicide. Prima trecere cu insecticid a avut loc în luna martie, la avertizare pentru combaterea Ceutorhynchusului, apoi, înainte de apariția butonului floral, am administrat insecticid și fungicid, a urmat un nou insecticid, iar după înflorit, nu am avut apă să dăm chiar la înflorit, am administrat fungicid și insecticid sistemic și de contact. În ceea ce privește fertilizarea, am administrat 180 kg/ha de uree, la începutul lunii martie, și       180 kg/ha de nitrocalcar la începutul lunii aprilie. Recoltatul a avut loc în jurul datei de 25 iunie. Pot spune că a fost un hibrid bun, l-am ales și pentru această campanie, alături de PT315 pentru o suprafață de 30 ha, adică toată suprafața pe care o voi semăna cu rapiță“, a declarat fermierul campion.

Următorul fermier campion este domnul Răducanu George din localitatea Fierbinți-Târg, județul Ialomița, care a ales hibridul PT315 și a obținut o producție de 3.860 kg/ha. “Lucrăm 370 ha, 90 ha au fost semănate cu rapiță după cultură de grâu. Am pregătit terenul cu Tiggerul, apoi am intervenit cu combinatorul, iar înainte de pregătirea patului germinativ am fertilizat cu îngrășământ complex 15.40.0 – 200 kg/ha. Am semănat la finalul lunii august, începutul lunii septembrie, iar prima intervenție în cultură a fost cu erbicid și insecticid imediat după semănat, după care a fost nevoie de o nouă intervenție cu erbicid și insecticid, la 2-3 săptămâni de la prima intervenție. Ultima trecere din toamnă a fost cu erbicid pentru frunză lată. În primăvară, în luna martie, prima administrare a fost cu insecticid, fungicid și îngrășământ foliar pe bază de bor, după care la înflorire am intervenit din nou cu fungicid și insecticid sistemic. În ceea ce  privește fertilizarea de primăvară, am administrat în luna martie 200 kg/ha azotat de amoniu. Am recoltat la finalul lunii iunie, iar hibridul mi s-a părut foarte bun, a stat verde, sănătos, nu s-a scuturat, cultura nu a căzut, chiar a fost ok și mi-a oferit o producție bună pentru zona unde am avut eu rapița. L-am ales și în această toamnă pentru cca 80 ha“, a precizat domnul Răducanu.