Nu putea să lipsească din tehnologia aplicată florii-soarelui fungicidul Tanos® 50 WG, un produs inovativ care contribuie la obținerea recoltelor sănătoase și de calitate și o protecție deosebită pe tot parcursul vegetației chiar dacă uneori nu sunt respectate condițiile de rotație.
“Floarea-soarelui necesită o atenție sporită pe perioada perioadei de vegetație pentru că pot apărea atacuri cu numeroase boli. De aceea fermierii trebuie să acorde o mai mare atenție semănatului și să respecte rotația culturilor o dată la 6-7 ani. Însă cum acest lucru nu este de foarte multe ori posibil, floarea-soarelui este predispusă la agenți patogeni foarte păgubitori, printre care putregaiul alb, putregaiul cenușiu, mana și frângerea tulpinilor. Compania Corteva oferă pentru toate aceste lucruri fungicidul Tanos® 50 WG, care are la bază două substanțe active ce se completează reciproc. Astfel, recomandăm aplicarea lui ca prim tratament, atunci când plantele au 4-6 frunze, dar și ca al doilea tratament la apariția butonului floral pentru o protecție completă și pentru realizarea unor recolte bogate. Iar pentru stoparea infecțiilor secundare cu mană recomandăm aplicarea produsului în două tratamente succesive, la o distanță de 7 zile. Doza de aplicare recomandată este de 0.4 kg/ha, are o rezistență foarte bună la spălare, indiferent de condițiile meteo, deci este eficient chiar dacă apare o ploaie la o oră de la aplicare”, a punctat Ana-Maria Pascariu.
La grâu, reprezentanții TCE 3 Brazi au fost plăcut impresionați de erbicidul Bizon™ despre care domnul Vasile Iacob a menționat că va deveni fanionul companiei Corteva. “Noi l-am administrat pe mai mult de 400 ha în acest an, am avut rezultate foarte bune, astfel că trei sferturi din suprafață nu am mai erbicidat-o cu alt produs, a rămas doar erbicidarea cu Bizon™. Am stabilit ca anul viitor 70% din suprafața pe care o vom semăna cu cereale să fie erbicidată cu acest produs. De aceea le recomand fermierilor să aplice acest produs, măcar pe jumătate din suprafața pe care o au, pentru că sigur în următorul an vor mări suprafața”, a mai punctat acesta.
Despre modul de acțiune al erbicidului Bizon a vorbit și un alT reprezentant al grupului de firme TCE 3 Brazi, Ionuț Radu, care a specificat că tehnologia pe care o aplică în această platformă nu diferă foarte mult de cea din fermă. “Aici, la fel ca în 80 % din fermă, nu s-a arat, ci am folosit o tehnologie minimum tillage. Am fost plăcut surprinși de erbicidul Bizon™, noi anul trecut am avut lanurile de grâu infestate cu samulastra de floarea-soarelui. Fiind temperaturi pozitive și ploi suficiente în primăvară a răsărit în valuri și ne-a afectat la recoltat. Soluția oferită de compania Corteva a fost erbicidarea de toamnă cu Bizon™, iar pe o solă unde deja am recoltat orzul rezultatele au fost foarte bune. Al doilea lucru pe care vreau să îl menționez, este faptul că în zona noastră se înregistrează primăvara temperaturi destul de scăzute, noaptea 2-3°C și ziua 15-16°C, deci diferențe destul de mari, la care s-a adăugat seceta. Din acest motiv mulți fermieri nu au mai intrat în culturi pentru a nu mai oferi un stres în plus, noi nu am avut nici o problemă și am intrat în prima fereastră cu Evolus®. De aceea nu am avut niciun fel de boală sau buruiană în cultură”, a punctat tânărul agronom.
Despre beneficiile produsului Bizon™ le-a vorbit fermierilor din mediul online atât Ion Mutafa - Category Marketing Manager Erbicide, cât și Cosmin Ciobotaru - National Sales Manager CP & SEEDS.
“Ne aflăm într-o miriște de orz erbicidată cu Bizon™. În perioada următoare vom încerca să provocăm fermierii să aplice erbicide de toamnă în culturile de cerealele păioase, o practică mai puțin utilizată la noi, dar folosită de fermierii străini. De ce să facă acest lucru? Pentru că oferă un spor de producție seminificativ, minim 700 kg în plus, dar și alte avantaje importante. Ceea ce încercăm să facem este să convingem fermierii să aplice măcar pe o mică suprafață acest produs pentru că așa vom începe să facem și noi ceea ce Europa face de foarte mult timp”, a precizat Cosmin Ciobotaru.
Tot în cadrul platformei de la Zănești a fost prezentat și un lot unde a fost aplicat pachetul Pixxaro™ Super.
“Lotul tratat cu Pixxaro™ Super, arată foarte bine. Ce conține acest pachet? Două produse: Pixxaro™ care are două substanțe active – Arylex™ Active și fluroxipir, iar cel de al doilea produs, Frontal cu substanța tribenuron. Este pentru 4 hectare și combate buruienile dicotiledonate anuale și perene din cultura de cereale, cum ar fi ambrozia, o buruiană destul de problematică, macul, pălămida, volbura și multe alte buruieni. Trebuie ținut cont că se poate aplica până la faza de burduf fără a crea probleme de selectivitate și fitotoxicitate și mai important, nu creează probleme în rotația culturilor”, a punctat Ion Mutafa.