Corteva Agriscience™, Divizia de Agricutlură a DowDuPont își mărește portofoliului de produse pentru protecția plantelor și, astfel a lansat miercuri - 10 aprilie, două noi fungicide: Zorvec™ Enicade™ și Zorvec™ Zelavin™.
“Este o zi mare pentru Corteva, pentru că cele două produse pe care le-am lansat astăzi vor fi în cel mai scurt timp lideri de piață pe segmentul lor. Vorbim despre două fungicide destinate culturilor de cartof și de viță-de-vie, care vor combate una dintre cele mai importante boli ale celor două culturi – mana. Zorvec™ are un mod de acțiune radical îmbunătățit față de tot ceea ce există în acest moment pe piața din România. Suntem absolut convinși de faptul că, după ce le vor utiliza pentru prima oară, fermierii vor fi convinși de plus valoarea pe care o obțin. Este clar faptul că, investim foarte mult în cercetare, nu doar pe acest segment de protecția plantelor, pentru că ne dorim să fim o companie novatoare, iar soluțiile pe care le punem la dispoziția fermierilor români să fie pe măsura așteptărilor.” – Jean Ionescu, Country Leader România și Republica Moldova, Corteva Agriscience™.
La evenimentul de lansare au fost prezenți peste 300 de fermieri, în special cultivatori de cartofi și viticultori, care au participat activ la discuțiile din cadrul evenimentului, au adresat întrebări și au primit răspunsuri, urmând ca din această campanie să testeze produsul pentru a combate una dintre cele mai păguboase boli – mana cartofului, implicit a viței-de-vie.
Olivier Courey – Manager fungicide Corteva Agriscience™, Divizia de Agricutlură a DowDuPont Europa & CIS, a prezentat ce înseamnă Zorvec™ la nivel mondial și care sunt perspectivele acestei noi molecule: “Zorvec™ este o moleculă destinată controlului bolilor, în special al manei la cartof, viței-de-vie și legume. În acest moment Zorvec™ este utilizat în lumea întreagă și în sfârșit poate fi utilizat și în România. De exemplu, China a fost prima țară în care am utilizat produsul, în cultura de cartof, tomate și viță-de-vie; în Indonezia la tomate și cartofi; Guatemala la pepeni, iar în Europa deja a fost prezentat în cadrul mai multor evenimente”.
O altă prezentare interesantă i-a aparținut fermierului olandez Jan-Dries Luijks, care a lucrat mult timp în cadrul companiei DuPont, iar în prezent are și propria firmă de consultanță. Acesta a detaliat participanților rezultatele pe care le-a obținut în cultura cartofului, menționând faptul că are o eficiență ridicată, iar interval de protecție cu 3-4 zile mai mare. “Încă de la început am participat la obținerea acestui produs, din 2007-2008 și până când produsul a putut fi aplicat pe câmp. Sunt încântat de rezultatele obținute și curios cum va fi primit acest produs în Europa”, a declarat acesta.
Aceleași produse noi, și implicit beneficiile acestora, au fost prezentate și de către Adrian Teban – Field Scientist și Ana Maria Pascariu – Category Marketing Manager Fungicides & Insecticides, care au specificat faptul că acestea au fost testate în România pe parcursul a mai mulți ani, începând chiar cu anul 2013, iar rezultatele obținute au fost foarte bune.
Zorvec™ Enicade™ are un control fiabil chiar și atunci când sunt condiții meteorologice deosebite, deci prezintă rezistență la spălare. Este recomandat ca produsul să fie administrat în două aplicări succesive, la un interval de 10 zile, cu un timp de pauză de doar 7 zile. Costul/ha este redus, comparativ cu eficacitatea dovedită. Pachetul tehnologic Zorvec™ Enicade™ Nzeb, pe care îl punem la dispoziția fermierilor este pentru 5 ha, și este compus din Zorvec™ Enicade™ (100 g/l Oxathiapiprolin) și Trimanoc™ (750 g/kg Mancozeb).
Zorvec™ Zelavin™ – fungicid preventiv, curativ și antisporulant, sistemic și translaminar pentru controlul manei viței-de-vie. Pachetul tehnologic Zorvec™ Zelavin™ Bria pentru 4 ha este compus din Zorvec™ Zelavin™ (10% Oxathiapiprolin) și Folpan® (80% Folpet). Se recomandă administrarea lui în două aplicări succesive pe sezon, iar timpul de pauză este de 14 zile.
“Am așteptat foarte mult să fie înregistrate aceste produse în România, pentru că în alte țări din Europa se vinde deja de 2-3 ani, iar fermierii care le-au folosit sunt foarte încântați de rezultatele pe care le-au obținut. Această moleculă nouă a fost descoperită acum mai bine de 15 ani, iar în tot acest timp s-a lucrat in continuu la perfecționarea ei, s-au făcut tot felul de teste pentru a vedea cu ce alte substanțe active poate fi combinată, astfel încât să combată mana în cel mai eficient mod și să nu inducă rezistență. În urma testelor, atât în Europa, cât și în țara noastră, aceste două fungicide s-au dovedit a fi cele mai performante” – Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova, Corteva Agriscience™.