Importanța aplicării tratamentului T1 în cultura de cereale păioase
Ziua Grâului Bărăgan 2022 reprezintă una din platformele din seria Evenimentele Fermierilor, marca FarmForum.
Ziua Grâului Bărăgan 2022 reprezintă una din platformele din seria Evenimentele Fermierilor, marca FarmForum.
În cadrul evenimentului Ziua Grâului Bărăgan din anul 2022, vor fi prezentate 56 de soiuri de cereale păioase, genetica provenind de la 12 companii producătoare de semințe. Întreaga platformă a fost semănată în aceleași condiții, iar tratamentele cu produse fitosanitare se aplică conform aceleiași strategii pe toată suprafața.
Compania Corteva furnizează toate produsele necesare pentru asigurarea protecției împotriva bolilor, dăunătorilor și în ceea ce privește controlul buruienilor. În platforma Ziua Grâului Bărăgan, primele luni ale anului 2022 și-au făcut simțite prezența alături de o chestiune de rezolvat, aceasta fiind constituită de prezența unor atacuri incipiente ai diferiților agenți patogeni specifici cerealelor.
După cum știm cu toții, managementul bolilor este o componentă cheie pentru obținerea de producții satisfăcătoare din punct de vedere calitativ și mai ales cantitativ. Toți fermierii care doresc recolte maxime cu eforturi financiare și tehnologice minime conștientizează acest aspect, motiv pentru care folosesc tehnologii integrate de prevenire și combatere a bolilor. De la rotația culturilor și alegerea de soiuri tolerante sau chiar rezistente la agenții patogeni specifici zonei de cultură până la semănatul întârziat sau fertilizarea de precizie, agricultorii au multe soluții la dispoziție pentru controlul bolilor și menținerea potențialului de producție pe care este ideal să le implementeze complementar cu tratamentul la semințe și tratamentele foliare.
În ceea ce privește tratamentele, trebuie menționat faptul că acestea au rolul de a proteja potențialul de producție al culturilor de pierderile cauzate de boli și nicidecum de a oferi un spor de producție. Acest lucru poate părea un aspect minor, dar este de fapt esențial atunci când determinăm dacă presiunea impusă de boli asupra culturii necesită sau nu o intervenție cu fungicide.
La nivelul platformei Ziua Grâului Bărăgan 2022, în urma vizitelor din câmp și evaluării stării de vegetație a soiurilor am ajuns la concluzia că, deși instalarea agenților patogeni era în fază incipientă și cu intensitate și frecvență de atac relativ reduse, aplicarea unui tratament fungicid în primăvară a fost necesară pentru asigurarea unor condiții de creștere propice plantelor de grâu și orz. Astfel, pentru a putea obține cel mai bun efect de protecție pe termen lung împotriva unui spectru larg de boli, am utilizat produsul numărul 1 în T1 cu efect atât preventiv cât și curativ prin prezența celor două substanțe active proquinazid 50 g/l și protioconazol 200 g/l, Verben™, în doza recomandată de 0.75 l/ha. În perioada următoare echipa tehnică APPR va efectua vizite în toate fazele critice culturii pentru a determina orice alte intervenții necesare obținerii celei mai bogate recolte.
Vă așteptăm în data de 26 mai la Evenimentul Ziua Grâului Bărăgan, ediția a II – a pentru a cunoaște toate inovațiile în ceea ce privește genetica și noile tehnologii ale culturilor de grâu și orz.