Prin stabilitate, adaptabilitate și productivitate, hibrizii Pioneer au performat în acest an și în vestul țării, iar producțiile obținute de fermierii din județul Arad au ajuns chiar și la 14 t/ha.
Primul fermier campion este Sebastian Kotai, care a semănat porumb pe 60 ha, iar cele mai bune producții le-a obținut cu hibrizii P9911 – 14.200 kg/ha și P9903 – 12.100 kg/ha. “Am avut porumb pe mai multe sole și am semănat după rapiță, grâu și chiar și după cultură de porumb. În miriște am intrat cu discul, apoi am scarificat și am arat. În primăvară am pregătit terenul cu combinatorul, am fertilizat înainte de semănat cu îngrășăminte complexe 20.20.0 – 220 kg/ha, iar azot am dat în două tranșe – 200 kg/ha în total. Am aplicat 3 erbicidări, am prășit și am aplicat un foliar. Campania de recoltat a început la finalul lunii septembrie. Am fost foarte mulțumit de rezultatele obținute, mai ales pentru condițiile din acest an”, a precizat fermierul campion.
Următorul fermier campion din județul Arad este Alexandru Meszaros, care a obținut 14.050 kg/ha cu hibridul P0412. “Lucrez 560 ha, iar în campania agricolă din acest an am avut porumb pe 260 ha. Am semănat tot după porumb, așa că am arat la 38 cm, în toamnă – iarnă, iar în primăvară am încercat să aplic o tehnologie mai nouă așa că am dat 225 kg/ha de uree și am încorporat cu combinatorul, am semănat și tot atunci am aplicat și 225 kg/ha de îngrășăminte complexe 18.46.0. Campania de semănat a debutat în 13 aprilie, iar pe 29 am terminat. Am erbicidat într-o singură trecere, nu am aplicat nici un fel de tratamente, iar recoltatul l-am început pe 29 august și l-am terminat pe 29 septembrie”, a declarat agricultorul. Acesta a mai adăugat faptul că va întoarce rapița, deci este posibil ca suprafața pe care o va semăna cu porumb va fi mai mare. În același timp, fermierul arădean a mai specificat faptul că la mai toate culturile mizează pe genetica Corteva Agriscience și va rămâne fidel hibrizilor P0412 și P0216, însă este posibil să încerce și un hibrid mai timpuriu decât cei menționați.
Mircea Floroi a devenit și el fermier campion cu producția de 13.600 kg/ha obținută la hibridul P9900.
În cadrul societății Deianda Pane, Anda Popovici a semănat hibridul P0216 și a obținut 13.500 kg/ha.
Cu producția de 13.140 kg/ha obținută cu hibridul P9911 fermier campion a devenit și domnul Vereș Nandor, care lucrează 70 ha dintre care 40 au fost semănate cu porumb. “Am semănat în acest an după floarea-soarelui și porumb, însă dacă ar fi să detaliez doar despre rezultatele obținute la hibridul P9911, trebuie să spun că a fost semănat tot după floarea-soarelui. Terenul a fost arat în toamnă la 30-35 cm, în primăvară am efectuat o lucrare cu combinatorul, apoi am semănat, în a treia decadă a lunii aprilie, și am aplicat 250 kg/ha de azotat de amoniu substanță brută. După semănat am erbicidat – 2.5 l/ha, în 24-25 mai a urmat a doua erbicidare, după care în prima parte a lunii iunie am prășit și am aplicat 150 kg/ha de azotat de amoniu substanță brută. Am recoltat în prima parte a lunii octombrie. Am fost foarte mulțumit, chiar și cu o primăvară fără precipitații, hibrizii au dat rezultate bune. Am încercat de-a lungul timpului mai mulți hibrizi, de la mai multe companii, însă ce am observat este faptul că hibrizii Pioneer sunt cei mai stabili, indiferent cum e anul agricol. Anul viitor voi semăna 45 ha cu porumb și am ales hibrizii P9241, P9903, P9911”, a specificat agricultorul.
În Nădlac își desfășoară activitatea fermierul campion Ștefan Szlancsik, care a cultivat porumb în acest an pe 98 ha, a ales hibridul P9903 și a obținut 13.100 kg/ha. “Am semănat porumbul după cultura de rapiță, floarea-soarelui, dar și după porumb, deci am mers și pe monocultură. Așa că în toamnă am arat, în februarie am intrat cu grapa, apoi, înainte de semănat am efectuat o lucrare cu combinatorul, iar la semănat, după 20 aprilie, am aplicat îngrășăminte complexe 16.16.16 - 180 kg/ha. Am dat cu un erbicid în jurul datei de 15 mai, iar în jurul datei de 5 iunie am aplicat un foliar. Am prășit, mai adânc, nu la suprafață, ca să mai astup din buruieni, asta în faza de 12-14 frunze. În jurul datei de 15 septembrie am început recoltatul, iar anul viitor voi semăna în jur de 70 ha cu porumb”, a afirmat fermierul campion.
Iosi Nemet din Pecica a devenit fermier campion cu producția de 12.500 kg/ha obținută cu hibridul P9903. “Am avut în acest an 70 ha cu porumb și am semănat fie tot după porumb, fie după rapiță sau grâu. Unde am semănat hibridul P9903 am avut cu un an înainte tot porumb, deci am arat la 25-32 cm, apoi în primăvară am pregătit terenul dintr-o singură trecere cu combinatorul, iar concomitent cu semănatul, în jurul datei de 20 aprilie, am aplicat îngrășăminte 20.20.0 – 220 kg/ha. Am aplicat un erbicid preemergent, iar în stadiul de 5-6 frunze am mai aplicat un alt erbicid. În acest an nu am aplicat niciun tratament. Pentru următoarea campanie intenționez să măresc suprafața pe care o voi semăna cu porumb, voi alege tot P9903 și mă gândesc să aleg și alți hibrizi, dar din grupele semitimpurii sau timpurii”, a punctat fermierul campion.
Arpad Boros a mizat în acest an pe hibridul P9241 și a obținut 12.400 kg/ha.
În localitatea Zabrani, fermier campion a devenit Vlad Gherlea care a semănat hibridul P9903 și a obținut 12.100 kg/ha. “Lucrez 450 ha, dintre care 60 ha au fost semănate cu porumb, după cultura de păioase sau tot după porumb. Am arat toamna la 30 cm, noi lucrăm un teren mai nisipos, în primăvară am aplicat mai întâi nitrocalcar – 300 kg/ha, am lucrat terenul cu combinatorul, după care, pe rând am fertilizat cu 250 kg/ha de îngrășăminte complexe 27:13,5.0. Cultura a primit două erbicide, un îngrășământ foliar. Recoltatul a avut loc începând în 20 septembrie la umiditatea optimă și pot spune că am fost mulțumit de rezultate, dar trebuie să menționăm că a fost și un an bun. În ceea ce privește următoarea campanie, cred că voi semăna aproximativ aceeași suprafață cu porumb, adică în jur de 60 ha, și am ales deja hibrizii P9903 și P0216”, a precizat agricultorul arădean.
Hibirizii Pioneer se dovedesc a fi mereu o surpriză plăcută pentru fermierii care-i aleg pentru prima oară. Dovada este și fermierul Cătălin Cergan din Simand, care a ales în acest an să semene hibridul P0216 și a obținut 11.500 kg/ha. “Lucrez 30 ha, porumb am avut pe 20 ha, în general semăn după păioase sau porumb. În funcție de solă, am arat sau scarificat, în primăvară am pregătit terenul cu combinatorul, apoi am semănat cu o semănătoare românească și am dat azotat de amoniu 250 kg/ha. Am erbicidat toată suprafața cu un erbicid, iar unde a fost nevoie am aplicat și al doilea erbicid. Am început de septembrie am început să recoltez. A fost primul an când am semănat hibridul P0216 și am fost foarte mulțumit, nu aș schimba cu alt hibrid pentru că am observat diferența față de alți hibrizi chiar de la răsăre și, bineînțeles, rezultatele s-au văzut și la recoltat”, a declarat fermierul campion.