Compania Corteva Agriscience prezintă în fiecare an fermierii campioni la culturile de rapiță, floarea-soarelui și porumb, adică acei agricultori care au mizat pe genetica companiei și au obținut producții foarte bune. Acest demers are rolul de a prezenta tehnologiile aplicate în diverse zone ale țării, fapt ce poate fi considerat un exemplu de bune practici în agricultură, precum și de a arăta faptul că un hibrid bine ales poate transforma un an dificil într-unul productiv.
“A sosit momentul să dăm start prezentării fermierilor campioni la rapiță din 2022. Este o bucurie să constatăm că acest an a fost unul productiv pentru agricultorii care au ales hibrizi Pioneer, de aceea nu ezităm să le facem cunoscută tehnologia aplicată în ferme. Pentru că ce poate să-și dorească un fermier de pe un hectar dacă nu producția maximă? Ei bine, dacă fermierii care cultivau hibrizi de porumb și floarea-soarelui Pioneer se așteptau la producții maxime, așa se întâmplă acum și în cazul hibrizilor de rapiță. De aceea spunem noi că în culturile de rapiță, asigurarea fiecărui fermier este genetica Pioneer. Fermierii care cultivă hibrizii PT298 și PT303 nu mai au nevoie de asigurare nici la scuturare, nici la secetă sau la îngheț. Cei doi hibrizi răspund cerințelor de bază ale fermierilor și demonstrează capacitatea maximă de producție. Iar acest an ne-a demonstrat faptul că la hibridul PT303 se pot obține peste 5 t/ha, iar la PT298 chiar peste 6 t/ha. Suntem compania care oferă genetică performantă, hibrizi care nu fac altceva decât să mulțumească fermierii din toate colțurile lumii. De aceea vreau să-i felicit pe fermierii care au ales cei doi hibrizi și să le transmit tuturor agricultorilor următorul mesaj: dacă vreți să vă asigurați cultura de rapiță, împărțiți suprafața în două. Jumătate semănați-o cu PT303 și jumătate cu PT298 și succesul va fi garantat”, a declarat Maria Cîrjă - Marketing Manager Romania & Moldova.
Primii fermieri campioni din acest an sunt doi tineri care au înțeles că performanța înseamnă un hibrid de top și o tehnologie aplicată ca la carte.
Daniel Marius Bocuță este unul dintre primii fermieri campioni ai acestei veri. Acesta a obținut pe o suprafață de 60 ha o producție de 5.540 kg/ha cu hibridul PT303. Dumnealui lucrează 800 ha în localitatea Spiridonești din județul Neamț, iar anul acesta a semănat rapiță pe 240 ha. “Am recoltat în perioada 13-14 iulie și am obținut o producție foarte bună pentru acest an. Hibridul PT303 a fost semănat după cultură de grâu, astfel că terenul a fost lucrat corespunzător. Am arat, am pregătit terenul cu discul, am efectuat și o trecere cu combinatorul și am semănat la începutul lunii septembrie. Am fertilizat inițial cu îngrășământ complex 18.46.0 – 100 kg/ha, cu100 kg/ha de îngrășământ 0.10.24 și am mai dat 100 litri de azot lichid. După semănat am erbicidat, iar în stadiul de 2-3 frunze am aplicat un insecticid. Am mai fertilizat de două ori, mai întâi la început de martie cu 150 kg/ha de uree, după care, la apariția butonului floral, am aplicat nitrocalcar – 200 kg/ha. Pentru a menține cultura sănătoasă am aplicat la jumătatea lunii martie fungicidul Capartis®, iar al doilea fungicid l-am aplicat la înflorit. Am administrat și două îngrășăminte foliare, unul pe bază de azot și unul pe bază de fosfor, precum și două insecticide”, a declarat fermierul campion din județul Neamț.
Fermierul a mai adăugat că deja se pregătește pentru campania de toamnă și a ales din nou hibridul PT303, precum și hibridul PT298, pentru o suprafață totală de 120 ha.
Un alt fermier campion este tânărul Cosmin Iancu, fermier care lucrează 1.100 ha în județul Ilfov. Campania aceasta a semănat rapiță pe 220 ha, suprafață destinată exclusiv hibrizilor Pioneer. Pe o suprafață de 35 ha, cu hibridul PT298, a obținut o producție excelentă, respectiv 5.080 kg/ha.
“Atunci când vorbim despre tehnologia aplicată unei culturi, trebuie să începem cu lucrările de pregătirea solului. Pentru toate cele 220 ha lucrarea principală a fost arătura, iar faptul că am avut o bună umiditate în sol în momentul efectuării lucrării ne-a permis să mergem pe acest sistem. Apoi am pregătit terenul cu un agregat de tip terra disc, iar pentru ultima trecere am ales un combinator care a făcut ca patul germinativ să fie pregătit bine spre foarte bine, pentru că știm că rapița are nevoie de un teren foarte bine mărunțit, având în vedere dimensiunea semințelor foarte mici. Am început semănatul rapiței după data de 10 septembrie, după ce am avut parte de ploi, respectiv 45 l/mp, ceea ce ne-a permis să semănăm în condiții optime. Am optat pentru densitatea de 50 b.g/mp care a pus în valoare capacitatea de ramificare a hibrizilor Pioneer. A fost utilizat ca tratament sămânță insecticidul Lumiposa® 625 FS, care a oferit o foarte bună protecție împotriva puricilor și împotriva Ataliei. În toamnă am mai aplicat un erbicid împotriva samulastrei de grâu, și într-o trecere am aplicat un îngrășământ foliar, dar și un biostimulator care a făcut ca planta să intre foarte bine în iarnă. În primăvară, în ferestrele iernii din luna februarie, a avut loc prima intervenție în cultură care a vizat combaterea Ceutorhynchusului și atunci am utilizat un insecticid de contact. Apoi am avut în vedere combaterea buruienilor dicotile și am aplicat Korvetto™, 1 l/ha, deci am avut un lan curat, ceea ce se traduce printr-o producție mai bună la final. De asemenea, în ceea ce privește combaterea bolilor am aplicat un fungicid, iar apoi am aplicat Inazuma® pentru combaterea gândacului lucios, Meligethes aeneus, în doza de 0,2 kg/ha. În faza de înflorire am aplicat fungicidul Capartis®, în doză de 0.75 litri/ha și concomitent am aplicat un insecticid sistemic care a protejat cultura pe întreg parcursul vegetației. În ceea ce privește fertilizarea, noi aplicăm îngrășămintele în fermă după ce realizăm studiu agrochimic și apoi alegem substanțele pe care le administrăm. Astfel că la rapiță am aplicat în toamnă îngrășământul complex 20.20.0 cu sulf – 200 kg/ha, iar în primăvară am mai fertilizat în două treceri, prima trecere cu uree – 120 kg/ha și a doua cu nitrocalcar – 250 kg/ha”, a precizat fermierul campion din județul Ilfov.
Tânărul fermier a mai adăugat faptul că hibridul PT298 este unul stabil, care a avut un parcurs foarte frumos pe întreaga durată a vegetației, chiar dacă condițiile climaterice au fost destul de delicate, pierderile nu au fost semnificative. Despre celălalt hibrid din cultura sa spune că PT303 face liniște în sectorul Sclerotiniei și aici producția obținută a fost una foarte bună, respectiv în jur de 4.800 kg/ha.