Imaginile cu rânduri întregi de rafturi goale din supermarketurile din Europa ilustrează o situație îngrijorătoare – aceea că nu există suficientă hrană pentru a ne susține cetățenii în contextul focarului de Coronavirus. Din fericire, grație lanțurilor de aprovizionare solide și a fermierilor dedicați, nu vom rămâne prea curând fără alimente.
Într-adevăr, potrivit Indicelui Global al Securităţii Alimentare (GFSI) 2019, nivelul ridicat al veniturilor, riscurile reduse de sărăcie, prețurile stabile ale produselor alimentare și sistemele solide de finanțare agricolă, fac din Europa a doua regiune cu cel mai mare punctaj al securităţii alimentare, după America de Nord. Rețelele de siguranță socială asigură, de asemenea, și securitatea alimentară pentru populațiile vulnerabile, cu sprijin finanțat la nivel național, prezent în aproape toate țările din regiune.
Însă actuala criză de sănătate COVID19 a scos la iveală vulnerabilitățile sistemului nostru aparent puternic și este mai important ca niciodată să abordăm punctele slabe, concentrându-ne pe promovarea inovației care le permite fermierilor să continue să-și îmbunătăţească activitatea.
GFSI, dezvoltat de Economist Intelligence Unit, studiază situația sistemelor alimentare din 26 de țări europene și prezintă o analiză aprofundată a modului în care pilonii fundamentali ai accesibilității, disponibilităţii, calităţii, resurselor naturale şi rezistenței au un impact asupra nivelului de securitate alimentară.
În ciuda faptului că Europa are performanțe solide în general, indicele din 2019 evidențiază decalaje semnificative între Europa de Vest și Europa de Est, cu țări incluzând Ucraina și Serbia care au rămas în urmă în domenii precum disponibilitatea, calitatea și siguranța alimentelor. De asemenea, s-au înregistrat creșteri puternice ale prețurilor în Rusia, Belarus și Ucraina cu până la 8%. Trebuie să garantăm fermierilor și consumatorilor din Europa de Est aceeași stabilitate, sprijin și infrastructură disponibile în prezent în țările occidentale.
După cum arată situația actuală, factorii externi precum acest virus, trebuie luați în considerare atunci când evaluăm capacitatea noastră de a ne hrăni populaţia. De asemenea, datele relevă așteptări sociale ridicate față de agricultură și producția de produse alimentare.
În acest sens, îmbunătățirea inovației rămâne esențială, iar Europa trebuie să își asume un angajament profund cu privire la introducerea unor măsuri de adaptare și idei inovatoare de gestionare a agriculturii pentru a echilibra cererea socială, schimbările climatice și atenuarea riscurilor.
Europa se descurcă excelent în ceea ce privește gestionarea riscurilor privind resursele naturale și promovarea ideilor de management agricol, însă și securitatea alimentară necesită educație și inovație. Acesta este motivul pentru care Corteva Agriscience promovează în Europa evenimente și programe de cooperare care reunesc experți și conferă fermierilor capacitatea de a diminua impactul cauzat de schimbările climatice asupra producției agricole.
De asemenea, este clar că consumatorii din Europa își doresc un sistem mai durabil de producție de alimente: Corteva este bine poziționată pentru a susține o conversație bidirecțională privind agricultura durabilă – aducând în prim plan nu doar perspectiva consumatorului către fermier, ci și vocea fermierului către consumator. Astfel, oferind soluții integrate care au un profil favorabil pentru mediul înconjurător, permitem, de asemenea, clienților noștri să fie mai productivi, în timp ce încă produc hrană suficientă și sănătoasă pentru o populație în creștere.
Așadar, grație GFSI, avem dovezi clare că putem fi mândri de regiunea noastră, dar trebuie, de asemenea, să investim în continuare în inovație pentru a soluționa carențele noastre și riscurile datorate condițiilor sociale, deficitelor de resurse naturale și schimbărilor climatice.
Și, cel mai important, trebuie să arătăm societății că fermierii și oamenii de știință lucrează neobosit pentru a asigura un lanț de aprovizionare cu alimente nutritive la prețuri accesibile, acum – într-o perioadă de criză – dar și pentru generațiile următoare. Toată lumea are un rol important în acest sens, iar noi vom fi acolo pentru a sprijini fermierii și consumatorii la fiecare pas.
Igor Teslenko – President Corteva Agriscience Europa