Blog •  03.11.2022

Căutarea soluțiilor în cadrul fermei

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

3 moduri importante în care fermierii sunt lideri în găsirea de răspunsuri pentru mediu

   Când oamenii au început să muncească pământul, aproape toți trebuiau să lucreze pentru a obține destulă hrană pentru supraviețuire. Dar, cu timpul, un grup select de oameni a preluat această responsabilitate pentru cei mai mulți dintre noi. Fermierii au o poziție deosebit de valoroasă în societatea noastră. Societatea se bazează pe ei pentru hrana de care avem nevoie și pentru îngrijirea pământului, astfel încât să rămână productiv.

   Pentru fermieri, pământul reprezintă viața și mijlocul de trai. Această legătură specială îi pune în poziția de lideri în domeniul soluționării problemelor de mediu. Este un rol pe care fermierii și l-au asumat întotdeauna, iar contribuțiile lor au fost deosebit de importante în trei domenii principale: 

1.    Susținerea solurilor sănătoase

   Fermierii au început să lucreze pământul acum vreo 3.000 de ani în Mesopotamia. Cultivarea pământului a înmuiat solul și i-a schimbat proprietățile fizice. Le-a oferit semințelor loc de germinare, a contribuit la combaterea buruienilor și a dus la o productivitate mai bună.1 Însă tot cultivarea pământului a lăsat solul pradă eroziunii. Pământul lucrat poate pierde mai mult carbon și substanțe nutritive. Cu timpul, poate deveni neproductiv. În jurul anilor 1700, fermierii americani au început să înțeleagă mai bine efectele cultivării pământului și să facă corecții. Ei au experimentat cu culturi protectoare (ca să protejeze solul iarna) și rotația culturilor (plantarea de culturi diferite de la un sezon la altul). Și chiar au început să dezvolte noi unelte de cultivare care să nu afecteze solul mai mult decât trebuie.2

   Odată cu Dust Bowl din anii 1930 din Statele Unite, oamenii au devenit mai conștienți de conservarea solului. Fermierii și industria agricolă au răspuns cu inovații, cum ar fi semănătoarele care puteau sădi direct în pământul nelucrat. Fermierii au început să adopte metode de prelucrare redusă a solului, care nu erau bune numai pentru pământ, ci excelente și pentru productivitate. Și-au dat seama că metodele de prelucrare redusă sau deloc (no-till) necesitau mai puțină muncă, mențineau umiditatea din sol și ajutau solul să păstreze substanțele nutritive vitale pentru culturi.2

   No-till este doar una din metodele folosite de fermieri în ziua de azi pentru a ajuta la menținerea sănătății solului. Culturile protectoare previn eroziunea, îmbunătățind în același timp substanțele nutritive din sol, caracteristicile fizice și microbii benefici.3 Rotația culturilor îmbunătățește ciclul substanțelor nutritive din sol, poate contribui la descurajarea dăunătorilor și a bolilor și îmbunătățește nivelurile de carbon organic din sol.4 Solurile mai sănătoase adesea necesită mai puține adaosuri, cum ar fi îngrășămintele și pesticidele. Asta e bine pentru pământ și pentru agricultura comercială. Iar fermierii pot alege pesticide avansate cu impact mai mic asupra sănătății solului. De pildă, pesticidele selective vizează dăunători specifici, conservând în același timp organismele benefice solului, cum ar fi râmele și nematozii benefici. 

2.    Promovarea biodiversității

   Biodiversitatea este un alt principiu al agriculturii care datează de mii de ani. De exemplu, fermierii din vechime au descoperit că anumite insecte benefice se hrănesc cu cele dăunătoare. Prin urmare, au căutat modalități de a atrage insectele folositoare pe câmpurile lor.

   Pe măsură ce populația a crescut și nevoile de hrană au crescut la rândul lor, mai mult pământ a fost exploatat, iar unele zone și-au pierdut din biodiversitate. Nu le-a trebuit mult fermierilor să-și dea seama care este miza și să treacă la rezolvarea problemei. Și-au dat seama că în zonele despădurite culturile prosperă când copacilor noi și plantelor autohtone li se permite să se dezvolte.5 Culturile protectoare s-au dovedit utile și pentru biodiversitate. Alături de livezi, de exemplu, ele creează habitate pentru insectele benefice și contribuie la un ciclu pozitiv al substanțelor nutritive pentru copaci.6

   Fermierii protejează activ biodiversitatea la marginea câmpurilor, în solul de sub culturi și în mediul natural din jurul fermelor. Cu ajutorul biodiversității, pot reduce cantitatea de muncă și adaosurile necesare pentru a menține ferma sănătoasă.

3.    Răspunsul la schimbările climatice

   De când începea semănatul, fermierii erau atenți la vreme. Agricultura depinde de climă. Din acest motiv, fermierii se află în prima linie a reducerii emisiilor, a captării carbonului și a creșterii rezilienței agriculturii la schimbările climatice, pentru a contribui la crearea unui viitor mai sigur din punct de vedere alimentar.

   În multe zone ale globului, fermierii sunt utilizatori importanți ai energiei curate și regenerabile.7 Ei contribuie și la producerea de surse regenerabile de energie prin culturi ce pot fi utilizate ca biocombustibili. Tehnologia care îmbunătățește eficiența la nivelul fermelor are, de asemenea, o contribuție importantă în reducerea emisiilor. De exemplu, produsele de protecție a plantelor de ultimă generație nu trebuie aplicate la fel de des, asta însemnând mai puține deplasări pe câmp cu tractoare și pulverizatoare, ceea ce economisește combustibil și resurse. Și culturile intercalate, unde mai multe culturi sunt cultivate la un moment dat, pot reduce emisiile crescând în același timp productivitatea fermei. De exemplu, culturile intercalate de cereale cu leguminoase ajută livrarea de azot la plante, azotul fiind vital pentru dezvoltare.4 Alături de metodele de cultivare de felul acesta, fermierii combină soluții biologice cu produse de stabilizare a azotului. De exemplu, stimulatorul și optimizatorul fotosintetic Utrisha™ N este un produs biologic de la Corteva Agriscience care ajută plantele să-și maximizeze absorbția de îngrășăminte prin captarea azotului din aer. Acesta poate fi utilizat cu produse de stabilizare a azotului care împiedică îngrășămintele să treacă în apă sau înapoi în aer.

   Întrucât se ocupă cu creșterea plantelor, fermierii sunt aliați naturali în sechestrarea carbonului, contribuind la captarea carbonului din atmosferă și la stocarea sa în sol. Metodele pe care fermierii le-au folosit de secole deoarece sunt bune pentru fermă—cum ar fi plantarea culturilor protectoare și reducerea lucrărilor pământului—ajută, de asemenea, la captarea carbonului.

   Eforturi precum sechestrarea carbonului și îmbunătățirea practicilor care conservă apa, solul și alte resurse contribuie, la rândul lor, la adaptarea fermelor la efectele schimbărilor climatice pe care le vedem deja. Aceste practici sunt combinate cu noi tehnologii, inclusiv monitorizarea digitală avansată a solului și a condițiilor meteorologice, precum și posibilitatea de a alege soiuri de plante cu caracteristici utile, cum ar fi toleranța la secetă, pentru a le permite fermierilor să își gestioneze câmpurile în tot felul de condiții. Accesul la gama de tehnologii și practici disponibile astăzi, precum și la cele în dezvoltare, ajută ca fermele să rămână productive într-un climat în continuă schimbare.

   Fermierii au înțeles întotdeauna că îngrijirea pământului este esențială pentru a-și câștiga existența și pentru a pune mâncare pe mesele acestei lumi. Acest lucru îi face să fie lideri naturali în rezolvarea problemelor de mediu prin practici care ajută ca solurile să rămână sănătoase, să contribuie la promovarea biodiversității și la răspunsul la schimbările climatice. De la tehnicile tradiționale de management care au fost întotdeauna benefice pentru pământ, până la utilizarea celor mai noi tehnologii, fermierii continuă să fie precursori în protejarea pământului de care depindem cu toții, astfel încât să rămână productiv și rezistent.

   Stimulatorul și optimizatorul fotosintetic Utrisha™ N nu este înregistrat pentru vânzare sau utilizare în toate statele sau țările. Contactați agenția locală de reglementare pentru a vedea dacă un produs este înregistrat pentru vânzare sau utilizare în zona dumneavoastră. Întotdeauna citiți și respectați instrucțiunile de pe etichetă.

 

1 Farooq, Muhammad, și Kadambot H. Siddique. “Conservation Agriculture: Concepts, Brief History, and Impacts on Agricultural Systems.” [Agricultura de conservare: Noțiuni, scurt istoric și impactul asupra sistemelor agricole] Conservation Agriculture, 2014, 3–17. https://doi.org/10.1007/978-3-319-11620-4_1.

2 Bergtold, Jason, și Marty Sailus, eds. Conservation Tillage Systems in the Southeast Production, Profitability and Stewardship. Sustainable Agriculture Research and Education. [Sisteme de cultivare a pământului de conservare în producția, profitabilitatea și administrarea de sud-est. Cercetare și educație pentru agricultură durabilă] Accesat 25 mai 2022. https://www.sare.org/resources/conservation-tillage-systems-in-the-southeast/.

3 Duyck, Garrett, și Diane Petit. “Soil Health Practices and No-till Farming Transform Landscapes.” [Practici pentru sănătatea solului și agricultura no-till transformă peisajele] Natural Resources Conservation Council. USDA. Accesat 25 mai 2022. https://www.nrcs.usda.gov/wps/portal/nrcs/detail/national/newsroom/features/?cid=nrcseprd1307111.

4 Singh, Rinku, și G. S. Singh. “Traditional Agriculture: A Climate-Smart Approach for Sustainable Food Production.” [Agricultura tradițională: O abordare inteligentă din punct de vedere climatic pentru producția durabilă de alimente] Energy, Ecology and Environment 2, no. 5 (2017): 296–316. https://doi.org/10.1007/s40974-017-0074-7.

5 Rodgers Johns, Tarn. “Agriculture Is a Gateway into Solving the Bigger Problems of Our Time.” What is Emerging? [Agricultura este o cale pentru rezolvarea problemelor mai mari ale vremurilor noastre] Accesat 25 mai 2022. https://www.whatisemerging.com/profiles/agriculture-is-a-gateway-into-solving-the-bigger-problems-of-our-time-37954a83-3623-4d2f-89fc-b454c8a0316a.

6 Brodt, Sonja, Johan Six, Gail Feenstra, Chuck Ingels, și David Campbell. “Sustainable Agriculture.” [Agricultura durabilă] Nature Education Knowledge 3, no. 10 (2011). https://www.nature.com/scitable/knowledge/library/sustainable-agriculture-23562787/.

7 “Farmers for a Sustainable Future.” [Fermierii pentru un viitor durabil] American Farm Bureau Federation. Accesat 27 mai 2022. https://www.fb.org/land/fsf.