Soia este o plantă tehnică, foarte bună amelioratoare a solului, care asigură la nivel mondial cererea de proteină vegetală.
România este o țară care a cultivat în mod tradițional suprafețe destul de importante cu această plantă “minune”, ajungând să dețină în ultimii 2 ani aproximativ 170.000 ha cu o producție medie de 2,6 t/ha. Ocupăm locul doi în UE ca suprafață și producție, după Italia, care cultivă aproximativ 280.000 ha de soia.
În lume, cele mai mari țări cultivatoare de soia sunt: SUA (125 mil t), Brazilia (118 mil. t), Argentina (38 mil. t) și China (14 mil. t).
În România, Corteva Agriscience prin soiurile Pioneer® deține prima poziție în piață, cu o cotă de peste 78%. Soiurile de soia din portofoliul Corteva se remarcă printr-o productivitate deosebită și un conținut excelent în proteină.
Din gama nouă de produse de soia, vă propunem anul acesta 2 soiuri excepționale ca productivitate și caractere agronomice.
P21T45 este un soi mai timpuriu decât PR92B63, care în condiții bune de cultură se ridică ca și productivitate cel puțin la nivelul acestui soi, având un conținut de proteină excelent (35 – 37%). Face parte din noua generație de soiuri de soia Pioneer®, capabile să asigure un potențial de producție foarte ridicat, combinat cu un pachet avantajos de caracteristici agronomice.
P18A02 este un soi timpuriu, cu aproximativ 3 zile mai tardiv decât PR91M10, dar a cărui productivitate este cu mult peste acesta. Practic, în toate locațiile unde a fost cultivat SBS, a depășit PR91M10 pe medie cu 600 Kg/ha. Aparține unei noi generații de soiuri, denumite “Serie A”, care se diferențiază prin caractere genetice care cresc capacitatea de adaptare a plantelor la mediile de cultură unde se utilizează. De aceea, adaptabilitatea și plasticitatea acestor soiuri este excepțională. Este un soi de înălțime medie, care pornește foarte bine în vegetație și are un număr foarte mare de ramificații (în medie 8 ramificații pe plantă, personal am numărat 13 ramificații).
Ca și randament de producție poate ajunge la nivelul lui P21T45/ PR92B63 în condiții foarte bune de cultură. Este un soi de soia cu hilum alb, ceea ce îl face excelent pentru utilizarea în industria alimentară. Preferă soluri argiloase, poate fi cultivat în soluri cu pH alcalin și se pretează lucrărilor minime de cultură. Practic, pentru perioada scurtă de vegetație a acestui soi, este alegerea cea mai bună, dacă doriți un potențial ridicat de producție. Are o toleranță excelentă la cloroza feerică și se poate cultiva pe orice tip de sol, chiar și cele superficiale.
Mihai Valentin
Category Marketing Manager Corn & Soybean