DESCRIERE:
• Instinct™ este un stabilizator de azot care se utilizează cu toate tipurile de fertilizanți cu azot.
• Asigură folosirea eficientă a azotului în culturile de cereale, rapiță și porumb determinând o productivitate mai mare și pierderi mai mici de azot.
• Instinct™ are o formulare modernă bazată pe micro-încapsulare care permite aplicarea simplă cu ajutorul mașinilor de erbicidat, având o activitate de până la 12 săptămâni (în funcție de temperatura și umiditatea solului).
• Instinct™ necesită 12 mm de precipitații după aplicare pentru a fi încorporat în sol. În lipsa precipitațiilor sau irigării se recomandă încorporarea printr-o cultivație ușoară.
AVANTAJE:
• Productivitate și randament mai mare pe fiecare hectar.
• Eficiență îmbunătățită și o mai bună utilizare a azotului.
• Protejează mediul prin diminuarea de nitrați și nitriți.
MOD DE ACȚIUNE:
• Nitrificarea este procesul prin care azotul amoniacal (NH4+), este convertit de bacteria nitrosomonas în nitriți (NO2-), care apoi sunt convertiți în nitrați (NO3-) de către bacteria nitrobacter.
• InstinctTM acționează asupra bacteriei nitrosomonas menținând-o inactivă, păstrând azotul sub formă stabilă de (NH4+) cât mai mult timp, această formă fiind mai puțin expusă pierderilor prin levigare și de-nitrificare.
• Această formă de azot rămâne disponibilă în sol pentru creșterea plantelor, reducând pierderile prin levigare și degajare de gaze periculoase.
Azotul sub formă de nitrați (NO3-):
• Când este descompus de apă în sol este foarte mobil și poate fi pierdut prin levigare.
• În condiții de umiditate ridicată prin procesul de de-nitrificare se pierde în atmosferă sub formă de gaze de seră periculoase.
Azot amoniacal (NH4+):
• Este preluat continuu de rădăcini.
• Este reținut de particulele de humus și argilă păstrându-se în sol.
BENEFICII:
• Beneficiile aduse prin stabilizarea azotului cu InstinctTM sunt favorabile atât culturii cât și mediului.
Beneficii aduse culturii
• Azotul aplicat culturii rămâne disponibil plantelor o perioadă îndelungată.
• Mărește potențialul de productie (7% creștere de producție).
• Îmbunătățește sănătatea plantelor.
Beneficii aduse mediului
• Scăderea levigării.
• Reducerea cantității de nitrați din apele freatice.
• Reduce degajarea gazelor de seră nocive în atmosferă.