Precipitațiile căzute în ultima perioadă alternează volumetric de la o podgorie la alta și chiar de la un trup viticol la altul, înregistrându-se valori de: 1-8 mm în Miniș, 4-6 mm în Odobești, 7-12 mm în Panciu, 37-46 mm în Huși, 27-38 mm în Iași, 20 mm în Cotnari, 16 mm în Sâmburești, 30 mm în Drăgășani, 11-23 mm în Jidvei, 21 mm în Mediaș, 23 mm în Oprișor, 5-20 mm în Dobrogea, precipitații înregistrate până astăzi, 4 mai 2020.
Deja putem spune că am trecut în etapa ”validării regulii de 30” pentru infecțiile primare ale manei la vița de vie, având îndepliniți cei trei factori: 10 mm de precipitații, minimum 10 cm dimensiunea lăstarului și peste 10°C - temperatura aerului dimineața.
Studiind prognozele meteo pentru următoarele zile, în care vom avea temperaturi între 10 și 25°C, am calculat perioada de incubație și rezultă variații între 7-14 zile (în funcție de temperatura înregistrată în podgorii). Din acest motiv, tragem un semnal de alarmă pentru focusarea noastră în monitorizarea temeinică a plantațiilor, în depistarea simptomelor de pe aparatul vegetativ. Simptomele manei pe frunză se recunosc prin: evidențierea pe partea superioară a unor pete de decolorare nedelimitate distinct, având aspect uleios și o mai mare transparență decât restul frunzei; ”pete undelemnii” sau uneori deformări în interiorul frunzei, ”urme de degete”.
După perioada de incubație, mai sus relatată, în dreptul petelor pe partea inferioară a frunzei apare un puf albicios, catifelat, format din conidioforii cu conidiile ciupercii. Când condițiile sunt deosebit de prielnice, fructificațiile ciupercii pot apărea fără să mai fie precedate de pata undelemnie, astfel încât putem regăsi sporulații direct pe ciorchine.
Prin urmare, recomandăm aplicarea preventivă a produselor pentru combaterea manei. Mai jos, regăsiți schema de tratamente corespunzătoare fiecărei perioade de vegetație (BBCH) în care vă propunem și produse pentru combaterea făinării (Uncinula necator), dar și a moliei strugurilor (Lobesia botrana).
|
Fenofaza de crestere |
Agentul patogen |
Substanta activa |
Denumire produs |
Doza recomandata |
T1 |
BBCH 12-13 A doua/treia frunzulita vizibila |
Fainare
|
350 g/l meptildinocap |
Karathane™ Gold 350 EC |
0,5 l/ha |
T2
|
BBCH 53 Inflorescentele sau dezvoltat dar butonii floriferi sunt inca compacti |
Mana Fainare Molie G1
|
mancozeb 80% 350 g/l meptildinocap 240 g/l spinosad |
Dithane™ M-45 Karathane™ Gold 350 EC Laser™ 240 SC |
2,0 kg/Ha 0,5 l/ha 0,2 l/ha |
T3 |
BBCH 60 Prima floare infloreste iar capisoanele primei flori se desprind de pe receptacul |
Mana
Fainare |
oxathiapiprolin 10%+folpet
20% proquinazid |
Zorvec™ Zelavin® Bria
Talendo® |
0,2l/ha+1,25 kg/ha
0,225 l/ha |
T4 |
BBCH 69 Sfarsitul infloritului, toate florile au capisoanele/corola cazute si se observa cele 5 stamine libere |
Mana
Fainare |
oxathiapiprolin 10%+folpet 240g/l myclobutanil 350 g/l meptildinocap |
Zorvec™ Zelavin® Bria
Systhane™ Forte si Karathane™ Gold 350 EC |
0,2 l/ha+1,25 kg/ha
0,2 l/ha 0,5 l/ha |
T5 |
BBCH 73 Dezvoltarea boabelor, boabele se evidentiaza bine in cadrul ciorchinelui |
Mana Fainare Molie G2 |
30% cimoxanil + 22.5% famoxadon 20% proquinazid 240 g/l spinosad |
Equation® Pro Talendo® Laser™ 240 SC |
0,4 kg/ha 0,225 l/ha 0,2 l/h |
T6 |
BBCH 77 Compactarea ciorchinelui, boabele si-au marit dimensiunea/70% din marimea finala si incep sa se atinga intre ele |
Mana
Fainare |
4,8% cimoxanil + 48% folpet
240g/l myclobutanil
|
Curzate® F
Systhane™ Forte |
2,5 l/ha
0,2 l/ha |
T7 |
BBCH 81 Inceputul coacerii boabelor- la soiurile cu pelita colorata, acestea incep sa-si schimbe culoarea iar compactarea boabelor creste | Mana
Fainare |
30% cimoxanil + 22.5% famoxadon
20% proquinazid
|
Equation® Pro
Talendo® |
0,4 kg/ha
0,225 l/ha |
T8 |
BBCH 85 Struguri in parga, la soiurile albe boabele debin translucide, iar la cele cu pielita colorata - boabele s-au colorat in totalitate. Boabele sunt moi la atingere
|
Mana Fainare Molie G3 |
75% mancozeb
350 g/l meptildinocap
240 g/l spinosad |
Dithane Neotec 75 WG
Karathane™ Gold 350 EC
Laser™ 240 SC |
2 kg/ha
0,5 l/ha
0,2 l/ha |
Articol redactat de echipa dedicată culturilor speciale – CORTEVA.