În cultura cartofului pe lângă cea mai păgubitoare boală, mana, dăunatorii cei mai importanți sunt afidele din cauza numărului mare de virusuri pe care le transmit.
Catalogarea acestor organisme nu este ușoară, deoarece ocupă loc undeva între organismele vii și nevii, alcătuite din proteine și acid nucleic, în majoritatea cazurilor de tip ARN (acid ribonucleic). Sunt cunoscute mai mult de 300 de specii care sunt vectorii ale aproximativ 600 de virusuri ale plantelor.
În cultura cartofului transmiterea virusurilor de la un câmp la altul și în interiorul culturii este realizată preponderent de afidele aripate în timpul hrănirii lor, când, datorită aparatului bucal (tubular) de înțepat și supt (stileți) injectează saliva în celule și apoi sug amestecul de salivă și suc celular. Prin acest proces este foarte ușor ca virusul să fie “transportat” de la o plantă la alta, iar odată ce o plantă a fost afectată, agentul dăunator ramâne prezent în toate organele, inclusiv tuberculi, noile plante fiind astfel infectate inevitabil.
Durata de retenție a virusurilor de către afide poate varia de la minute, ore și pâna la zile sau săptămâni. Gradul de infectare diferit poate duce la reducerea taliei plantelor sau încetarea creșterii, astfel la scădere de producție în procent de 50-90%.
În România virusul Y(PVY) este considerat ca fiind cel mai important, dar mai sunt cunoscute și altele, de exemplu virusul răsucirii frunzelor (PLRV), virusul S (PVS), virusul M(PVM) etc.
Începând din acest sezon, Corteva pune la dispoziția fermierilor un nou produs cu denumirea comercială Closer™, ce contine o substanta activă nouă, sulfoxaflor (Isoclast™ active), aparținând unei grupe chimice noi și anume sulfoximine, care combate foarte bine insectele cu aparat bucal de înțepat și supt. A fost dezvoltat și omologat în multe țări din lume, pentru majoritatea culturilor.
Este folosit pentru controlul afidelor din culturile de cartof, varză, salată, spanac, cu un efect de șoc si rezidual excepțional, determinând încetarea rapidă a hrănirii daunătorilor.
Doza este de 0.2 L/ha, cu un număr de 2 tratamente recomandate pe sezon, cu un timp de pauză de 7 zile.
Avand acțiune sistemică (se deplasează către noile creșteri prin xilem) și translaminară (se deplasează în și prin țesuturile plantei), oferă control și asupra insectelor ascunse între plante și sub frunze, adică afide aflate în afara ariei de stropit. Isoclast™ active este o neurotoxină cu acțiune de contact și prin ingestie, afidele fiind combătute în decursul a 2-3 zile după aplicare.
Câteva avantaje care îl caracterizează:
Momentul aplicării:
Insecticidul Closer™ se poate aplica începând cu faza de formare a ramurilor laterale, până în faza primilor muguri florali din prima înflorescență vizibilă (BBCH 20-59) și/sau până la faza primelor bace vizibile (BBCH 70).
Nu se folosește în timpul activității albinelor si se recomandă să nu fie folosit în locurile unde albinele își colectează hrana (nectar).
Arpad Jakab
Key Account Manager Specialty Crops Farms Romania Centru & Vest