Agronomice •  25.03.2019

Boli la floarea-soarelui

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

1.  Putregaiul alb - Sclerotinia sclerotiorum

Simptome: afectează toate organele plantei, în toate fazele de dezvoltare. Plantele infectate ramân mici, cu porțiunea bazală a tulpinii brunificată și se acoperă cu un strat gros, pâslos, alb. Pe vreme uscată, pâsla nu se mai dezvoltă. În interiorul tulpinii se dezvoltă scleroți de culoare închisă. Pe calatidii, pe fața inferioară apare o pigmentare brună, iar pe partea superioară fertila, se dezvoltă un miceliu alb, ce se transformă în scleroți negri, care se interpun achenelor și iau forma de grilaj. Ciuperca se transmite prin scleroții acumulați în sol sau amestecați cu semințe și care rezistă în sol 6-8 ani.

Plantă afectată - Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)

2. Mana - Plasmopara halstedii

Simptome: plantele cu infectie primară, sistemică se recunosc ușor în lan, deoarece rămân pitice, până la 40-60 cm înălțime, cu frunze înghesuite, adunate sub formă de buchet în partea de vârf a tulpinii. Frunzele au o culoare verde-gălbuie pe fața superioară, iar pe fața inferioară un puf albicios. În cazul infecțiilor secundare, pe frunze bine dezvoltate apar pete de decolorare acoperite pe fața inferioară de o eflorescență albă. Calatidele, înainte de înflorire sunt orientate spre cer și au unele porțiuni sterile. Ciuperca iernează în resturile plantelor bolnave.

Plante pitice - Infectie primara, sistemica - Plasmopara halstedii

Frunze: fața superioară - pete de decolorare; fața inferioară - puf alb - Plasmopara halstedii


3. Putregaiul cenusiu - Botrytis cinereal

Simptome: atacă calatidiile, pe partea inferioară a acestora, apărând pete brune, asemănătoare cu cele ale putregaiului alb, dar mai bine delimitate. Mai târziu, în dreptul acestor pete se dezvoltă un mucegai cenușiu-verzui, iar țesuturile afectate se înmoaie și putrezesc. Mucegaiul se extinde și pe fața fertilă a calatidei, acoperind semințele, iar printre achene apar scleroți mici, negricioși. Transmiterea patogenului se realizează prin resturile plantelor rămase după recoltare și prin sămânța infectată.

Calatidiu: Partea inferioară - pete brune, bine delimitate + mucegai cenușiu (care se întinde și pe partea fertilă) - Botrytis cinereal


4. Pătarea brună și frângerea tulpinii - Diaporthe helianthi f.c. Phomopsis helianthi

Simptome: sunt atacate tulpinile, frunzele, mai rar calatidiile. Pe organele atacate apar pete brune, cu margini difuze, care se extind. Pe tulpini, mai frecvent pe partea inferioară, în jurul punctului de inserție al petiolului frunzelor se dezvoltă pete brune, care au până la 20 cm lungime și 3 cm lățime. Extinzându-se, petele pot înconjura tulpina. În dreptul țesuturilor afectate acestea putrezesc, slăbind rezistența tulpinii care se frânge. La suprafața țesuturilor afectate apar numeroase punctișoare brune, fructificațiile ciupercii.

5. Innegrirea tulpinilor - Leptosphaeria lindquistii f.c. Phoma macdonaldi

Simptome: pot fi atacate toate organele aeriene ale plantei, pe care se dezvoltă leziuni brune negricioase sau negre cu luciu metalic, bine delimitate de restul zonelor verzi. Pe calatide se formează zone negricioase. Pe toate țesuturile infectate, se formează punctișoare negricioase, fructificațiile ciupercii. În sol, sămânța este infectată în timpul germinației de către fructificațiile ciupercii rămase după recoltare.

6. Rugina - Puccinia helianthi

Simptome: Pe fața inferioară a frunzelor apar pustule prăfoase, galbene, castanii sau negricioase.

7.  Septorioza - Septoria helianthi

Simptome: Pe frunze se formează pete gălbui-brunii, circulare sau unghiulare, de 3-15 mm diametru, cu punctișoare negricioase.


8. Arsura bacteriană - Pseudomonas syringae pv. Helianthi

Simptome: Pe frunze, pete unghiulare, brune, limitate de nervuri, iar pe partea inferioară exsudat. Uneori frunzele se încrețesc.