Primul este un hibrid deja bine cunoscut de fermieri pentru productivitatea ridicată pe care o oferă, dar și pentru rezistența la scuturare, iar cel de-al doilea este un hibrid unic în Europa prin gradul ridicat de toleranță la Sclerotinia pe care îl prezintă, ceea ce oferă și o productivitate excelentă.
“Mă bucur că și în acest an reușim să aducem în atenție rezultate excelente la cultura de rapiță. Acesta este motivul pentru care noi, toată echipa Corteva, lucrăm zi de zi. Ne dorim ca în fiecare campanie și la fiecare cultură să avem fermieri campioni, deci producții ridicate care nu doar să contribuie la dezvoltarea unei ferme, ci împreună la dezvoltarea agriculturii românești. Nu este ușor să lucrezi în acest domeniu, fiecare fermier știe acest lucru, de aceea alegerile pe care le fac în ceea ce privește sămânța pe care o seamănă în fermă sunt foarte importante. Hibridul potrivit poate garanta siguranță, stabilitate și o producție reușită. Vreau să îi felicit pe toți colaboratorii noștri pentru că aleg hibrizii Pioneer, că aleg soluțiile complete din portofoliul Corteva și că ne dau motive să îi prezentăm ca modele demne de urmat”, a declarat Maria Cîrjă, Marketing Manager Romania & Republica Moldova.
Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Cristian Dinuț din comuna Orodel. Acesta a ales hibridul PT303 Sclerotinia Protector și a obținut o producție de 5.315 kg/ha. “Lucrez o suprafață de 1.000 ha, rapiță am avut pe 85 ha, dintre care 40 ha au fost semănate cu hibridul PT303, planta premergătoare a fost orzul. Am arat terenul, apoi l-am lucrat cu combinatorul, iar la pregătirea patului germinativ am și fertilizat, apoi am semănat începând cu 20 august. După răsărire am administrat un erbicid, apoi un graminicid și a fost necesară intervenția cu mai multe insecticide, cred că am aplicat trei insecticide. Am administrat un fungicid și înainte de iernare am aplicat îngrășământ foliar pe bază de bor. În primăvară am fertilizat cu uree – 170 kg/ha, și apoi cu îngrășăminte pe bază de azot și sulf, 300 kg/ha în luna mai. Insecticide am aplicat la nevoie, cred că au mai fost încă trei treceri, precum și un fungicid. Cultura a fost în neirigat, iar producția chiar foarte bună, nu am ce mai spune la această valoare, hibridul acesta nu s-a scuturat deloc, este foarte bun”, a punctat fermierul campion. Acesta a mai declarat faptul că în general seamănă minim 100 ha cu rapiță, lucru pe care intenționează să îl facă și în acest an, însă dacă nu poate pregăti terenul în condiții corespunzătoare, mai bine nu seamănă deloc.