Alexandra și-a setat ca obiectiv sprijinirea fermierilor cu dizabilități după accidentul suferit de tatăl său în 2021, în urma căruia acesta și-a pierdut mobilitatea. Timp de trei ani, echipa sa a dezvoltat adaptări inovatoare pentru utilajele agricole, implementându-le cu succes la ferma Baiagro, specializată în cereale și semințe oleaginoase pe o suprafață de 250 de hectare. Testate pe tractoare precum U650 și combine de recoltat cum ar fi Laverda 296 LCS, aceste adaptări oferă o soluție revoluționară pentru fermierii cu dificultăți de mobilitate din România. Prin urmare, Alexandra își imaginează un viitor cu utilaje complet automatizate, simplificând sarcinile și îmbunătățind accesibilitatea în realizarea activităților din agricultură.
În 2023, Alexandra Buliga a investit în dezvoltarea și extinderea inițiativei cu ajutorul grantului educațional de la Corteva Agriscience, câștigat după participarea la programul TalentA. Acest sprijin financiar a permis echipei să-și extindă serviciile de reparare și întreținere pentru utilajele agricole și să continue cercetările pentru îmbunătățirea soluției lor.
„Programul TalentA mi-a adus două elemente extrem de utile prin crearea unei rețele de formatori în agricultură și informații extrem de utile despre promovarea unei afaceri. Implicarea Cortevei în acest program a fost deosebit de semnificativă, autonomizând femei precum mine în sectorul agricol prin această inițiativă care a schițat deja viitorul fermierelor din România încă de la prima ediție acum 4 ani. În plus, prin discuții și prelegeri, am subliniat importanța prezentării unor exemple de transformare fizică și financiară, care contestă preconcepțiile și demonstrează potențialul persoanelor cu dizabilități de a reuși în agricultură", a adăugat Alexandra.
Implementarea soluției ergonomice în agricultură în zona județului Neamț a adus o nouă perspectivă și o viziune optimistă asupra viitorului agriculturii și integrării persoanelor cu dizabilități în acest domeniu. Mai mult, echipa a reușit să schimbe percepțiile oamenilor care lucrează în agricultură, demonstrând că persoanele cu dizabilități pot avea un rol semnificativ și activ în acest sector. Planurile de viitor includ construirea unei hale de producție pentru adaptarea utilajelor și extinderea serviciilor de reparații cu scopul de a crea o sursă secundară de câștiguri financiare pentru a investi în dezvoltarea proiectului.
„La Corteva Agriscience, încurajăm femeile din agricultură precum Alexandra Buliga să inoveze și să îmbunătățească viața comunităților lor. Introducerea soluțiilor ergonomice în agricultură și promovarea incluziunii sociale în acest sector pivotal sprijină bunăstarea generală a lucrătorilor agricoli și asigură dezvoltarea durabilă în zonele rurale. Credem că inițiativele precum „Punem Agricultura pe Picioarele” aduc schimbări pozitive și de durată, reflectând viziunea noastră de întărire a comunităților rurale și îmbogățirea vieților celor care produc și a celor care consumă. Suntem încântați să fim parteneri în acest drum și suntem convinși că împreună putem face o diferență semnificativă în industria agricolă și dincolo de aceasta, promovând o lume incluzivă și diversificată", a declarat Maria Cîrjă, Marketing Director pentru România, Republica Moldova și Ungaria la Corteva Agriscience.